Tooggesprek met Frans Lignel

Vlamertinge Frans Lignel, Sabine Goudeseune, Lies Sampers, Stefaan Williams
zo, 03/09/2017 - 10:39
Sabine Goudeseune, Lies Sampers, Stefaan Williams

Wie kent Frans Lignel niet: rasechte Vlamertingenaar, ex-schepen van Cultuur en Financiën, verzot op Vlamertinges geschiedenis en nu nog altijd actief in vele verenigingen. De pensioenleeftijd heeft geen vat op deze duivel-doet-al, die beter dan wie ook weet en voelt wat er in Vlamertinge leeft. We hadden een gemoedelijk tooggesprek met hem.

“Vlamertinge is een fantastisch dorp om in te wonen. Vol sociaal leven en verschillende winkels. De voorbije jaren zijn door het huidige bestuur belangrijke zaken gerealiseerd. Ik denk dan aan de parking voetbalterrein/ turncentrum en de omgeving rond het voetbalterrein.
Ook de herinrichting van de begraafplaats, het nieuwe onderkomen van de bibliotheek en de nieuwe verkavelingen, zodat jonge mensen instromen in het dorp, zijn de meest opvallende. En de fietspaden naar Ieper en Elverdinge zijn een belangrijke en veilige verbetering waardoor vele ouders geruster hun kinderen met de fiets op pad sturen.”

PIJNPUNT

Frans is niet blind voor wat er kan verbeteren en dan komt onvermijdelijk het dorpscentrum ter sprake: “Pijnpunt van alle Vlamertingenaars blijft natuurlijk de kasseien in het dorpscentrum. Daar is iedereen vragende partij naar een heraanleg. Een kasseiloze aanleg die zorgt dat ‘het ritme van het dorp’ wordt gerespecteerd, het zwaar en gehaast verkeer wordt geweerd en er voldoende kortparkeergelegenheid is om de dorpswinkels leefbaar te houden. We moeten onze lokale bakkers, slagers, viswinkel, bloemisten en kruideniers koesteren.

Radio Vlamertinge zegt dat het bestuur en jullie daar volop mee bezig zijn en er een timing op komst is. Hoe sneller hoe beter zou ik zeggen. Misschien moeten jullie een info- en inspraakmoment organiseren om zo alle wensen en verzuchtingen te verzamelen...

Wat bij de heraanleg zeker belangrijk zal zijn, is dat men tijdens de werken het dorp bereikbaar houdt. Best gefaseerd de werken uitvoeren zodat grote delen van het dorp steeds bereikbaar blijven.”

BEWONDERING

“Als ik zie wat er in Ieper allemaal werd gerealiseerd en dit zonder dat de stadsfinanciën er onder leden, kan ik dat alleen maar bewonderen. Het huidige bestuur doet belangrijke zaken zonder aan populisme te doen en de mensen valse, dure beloftes voor te schotelen.”

Frans houdt zijn hart vast als hij ziet welke voorstellen sommigen lanceren, voorstellen die tientallen miljoenen euro’s kosten zonder dat ze echt noodzakelijk of rendabel zijn: “Populisme is nu eenmaal in. Mensen kijken niet meer naar wat je voor hen deed maar kiezen voor diegene die hen zegt wat ze willen horen. Of dat dan al of niet realiseerbaar is, speelt minder een rol!
Het kan anders. Ik herinner me steeds ere-volksvertegenwoordiger Marcel Bode. Die voerde politiek vanuit het hart. Als die iets beloofde deed hij het ook effectief!”

ALLES KAN BETER!

“Natuurlijk zijn er zaken, die kunnen verbeteren, maar Rome is niet in één dag gebouwd”, filosofeert de vroegere schepen, “zo is het zeker belangrijk om de verbinding naar Dikkebus via de Krommenelststraat aan te pakken, zodat die weg veiliger wordt. Het gemeentehuis is dringend aan een opknapbeurt toe. De vele verenigingen en de academie kunnen hier dan blijvend een vlot onderkomen vinden.

De druk bereden kleine landbouwwegen vragen blijvend aandacht, zeker in bochten waar diepe greppels gevaarlijke situaties creëren.
De realisatie van het lang aangekondigde lokale bedrijventerrein van 10 ha moet terug hoog op de agenda komen. Het betekent een stek voor startende zelfstandigen en werk op fietsafstand voor de Vlamertingenaars.”

DROMEN

“Als ik zou mogen dromen over wat nog zou moeten gerealiseerd worden in onze mooie gemeente,“ herhaalt hij onze vraag peinzend, “ik zou het écht niet weten... Er is hier van alles in Vlamertinge. Het enige wat ontbrak waren serviceflats. Binnenkort komen er 19! En dit is nog maar een begin. Kleine dingen als bv. de stoep en goot voor de deur reinigen, de omgeving van de glascontainers proper houden of correct parkeren zouden ieders leven aangenamer maken. Maar ik denk dat de algemene teneur bij de bevolking er wel één is van tevredenheid. Er zijn altijd zaken die voor sommigen niet goed of goed genoeg zijn, maar dit bestuur -met de CD&V al een hele tijd in de meerderheid- levert puik werk met de middelen die ter beschikking zijn. Ze heeft het goed gedaan!”