Politieke boodschap door Paul Breyne

Paul Breyne, Wouter Beke
ma, 25/01/2016 - 21:50
Paul Breyne

Politieke boodschap door Paul Breyne:

Mijnheer de Nationale Voorzitter, Beste Vrienden

 

Het is goed dat een politieke partij die de ambitie heeft mee te bouwen aan de toekomst ook af en toe in de achteruitkijkspiegel kijkt. Historia docet. Wie geen  kennis heeft van het verleden wordt dikwijls geconfronteerd met een wereld zonder perspectief, wordt onzeker en wordt vatbaar voor simpele redeneringen zoals "wij tegen zij". Politici hebben hier een belangrijke rol te spelen. Gewapend met de ervaringen uit het verleden moeten zij aan de mensen durven zeggen : Wir schaffen dass, het lukt ons wel.

 

Als de mensen van nu de indruk krijgen dat ze niets meer onder controle krijgen, dat er geen perspectief meer is en ze de neiging hebben om "foert" te zeggen, kunnen en moeten de politici een boodschap geven van realistische hoop. Wel op voorwaarde dat ze samen bouwen aan een eigentijdse cultuur van samenhorigheid, medeverantwoordelijkheid en solidariteit.

 

Want, zoals Stéphane Hessel schreef in zijn essay "Indignez-Vous": de grootste bedreiging van deze tijd is de onverschilligheid.  De notie "algemeen belang" moet dus opnieuw ingevuld worden. Politici moeten de mensen ook nu doen begrijpen dat ze hun eigen belang enkel kunnen verzekeren door een goed georganiseerde solidariteit en door belangstelling voor het gemenebest.

 

Beste Vrienden ik mag mij gelukkig prijzen dat ik al die jaren heb mogen leven en werken in deze stad, deze streek, deze provincie, dit land ... en dat ik van zovelen vriendschap en vertrouwen heb mogen ondervinden. Dit is onbetaalbaar... Ik wens aan de generatie van nu dezelfde ervaring toe. God zegene en beware u.