Juffrouw Magda

Tooggesprek met Hugo Nuitten en Danny Suffys
wo, 13/09/2017 - 10:52
Katrien Desomer | Jan Laurens

Juffrouw Magda. Zo is ze het best gekend in Boezinge, Zuidschote en ver daarbuiten. Honderden kinderen heeft ze leren zwemmen in het zwembad Hydra, samen met haar man Noël Dewulf. Want officieel moet ze aangesproken worden met Mevrouw Magda Dewulf-Deschodt. En alhoewel ze al een tijdje bij de categorie van de senioren mag gerekend worden, ze blijft het reilen en zeilen in haar leefomgeving met gezonde kritische belangstelling volgen. De geschikte vrouw om een tooggesprek mee te voeren. Het rapport van de ‘zwemjuffrouw’ van Boezinge.

 

WELBEVINDEN

Ze valt al onmiddellijk met de deur in huis: “Rapporten zijn niet echt mijn ding, maar mijn reactie op wat er te Ieper gebeurt is er een van welbevinden. Ieper is een fantastische stad, waar het goed is om wonen. Er worden zoveel kansen gecreëerd: er is toerisme voor de meerwaardezoeker, zachte recreatie voor het hele gezin, er is sport in alle facetten, er is cultuuraanbod en… onze scholen floreren. Het nieuwe stadhuis Auris is top omdat de administratieve samenhang efficiëntie biedt. Ik zou heimelijk nog willen binnenstappen in de oude site maar ik was evenzeer verrast toen ik in Auris meteen werd aangesproken aan een warm onthaal. De afwerking van de stationsbuurt is op de vertraagde doorstroom na, een upgrade voor Ieper. Een recent bezoek aan het huis van de familie Merghelynck leek een puzzelstukje Hermitage. Je voelt je echt genodigd bij de rijke bourgeoisie van Ieper in de 18de eeuw.”
 

BLOEIEND VERENIGINGSLEVEN

Het gezegde dat het hemdje nader is dan het rokje geldt ook voor Juffrouw Magda. Ze komt pas écht op dreef als het gaat over hààr Boezinge en Zuidschote: “Zuidschote kreeg een facelift en die is geslaagd. Voor Boezinge is er gedurende deze legislatuur weinig veranderd. Maar wij troosten ons met de gedachte dat de herinrichting van het dorpscentrum van Boezinge bovenaan de toekomstplannen van het stadsbestuur staat. En ondertussen was en is er in onze dorpen veel bedrijvigheid. Er zijn verenigingen in alle ‘toonaarden’ en heel veel vrijwilligers houden dat verenigingsleven gaande. Ziekenzorg bijvoorbeeld. Hun activiteiten gaat haast ongemerkt door, maar ze zijn zo attent en in de schaduw erg actief. Of het kermiscomité, dat uitblinkt in vindingrijkheid om altijd nieuwe accenten te leggen. En de historic rally doet Boezinge elk jaar zinderen. Wat opvalt is de grote symbiose tussen alle geledingen van het verenigingsleven. Als het voetbal een etentje organiseert of OKRA een ontbijt, dan zijn vertegenwoordigers van de andere verenigingen dikwijls present om hun sympathie te tonen. Dit is echt wel een opsteker voor de organisator en het brengt gezelligheid en warmte in onze lokale gemeenschap.”
 

WAARDERING

Magda is niet gierig met de bloemetjes om haar waardering uit te drukken: “Wij waarderen de belangstelling van de mensen van het stadsbestuur die vaak present zijn. Soms vraag ik me af hoe ze het voor mekaar krijgen. En als we de hulp van de stedelijke technische dienst nodig hebben staan zij altijd klaar. Wij waarderen ook de betrokkenheid van de stad in het toekennen van het zilveren juweel 2016 aan Nicole Decrock. Zij is secretaris in 12 verenigingen en dat bewijst opnieuw de samenhang van ons dorpsweefsel. Het is mooi dat zij hiervoor door de hele Ieperse gemeenschap gehuldigd wordt. Boezinge deelt in de eer…”

 

BEVOORRECHT

“Boezinge/Zuidschote zitten eigenlijk in een bevoorrechte positie”, zegt Magda plots, “in vogelvlucht liggen wij op amper 5 km van de Grote Markt, het Containerpark en het Groenpark. De Academie en de schitterende Bib liggen op de invalsweg.” Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: “Ik zou de ganse gemeenteraad eens willen uitnodigen om per fiets van de Sint-Michielskerk van Boezinge naar de Grote Markt van Ieper te rijden. Op het eerste stuk (Boezinge-centrum) zullen ze langs geparkeerde wagens mogen dokkeren op de kasseien, midden op de rijweg. En dan het tweede stuk (N369). Die heeft wel een breed fietspad maar de macadamvoegen zijn een marteling. Eénmaal wordt zeker geen andermaal!”
 

 

PARKEREN

Er moet nog iets anders van haar hart: “Ik zou willen vragen aan de beleidsmensen om iedere parkeerplaats te koesteren, de parkeerplaatsen zijn de radartjes van onze economie. Ze zijn goud waard. Wat wij zeer goed vinden is het half uur gratis parkeren in de binnenstad. Een ticket nemen gaat heel vlug. Je kan in 30 minuten gericht shoppen en als je verdwijnt neemt een andere ‘verbruiker’ je plaats in. Dat is echt rendabel! Dus als je de Leet herinricht: koester de parkeerplaatsen alstublieft. Een waterpartij oogt mooi maar het onderhoud is kostelijk.”

TOEKOMSTDROMEN

Als wij haar vragen naar haar dromen voor Boezinge dan moet zij echt niet lang nadenken: “Ik kan mijn toekomstdromen in drie thema’s samenvatten: ten eerste een veilig fietspad in Boezinge, ten tweede een eigentijds ontmoetingscentrum, met veel glas en licht, met een kookkeuken en een hobbyruimte, met weinig geluidslast en voldoende parking en ten derde meer zitbanken als rustpunten op onze wandelingen en als verzamelpunten voor een goed gesprek. Mijn rapport? Ik heb al gezegd dat rapporten niet mijn ding zijn, maar ik zal het in één zin samenvatten: gelukkige mensen in een welvarende stad!”

Dit tooggesprek werd gevoerd door schepen Katrien Desomer en gemeenteraadslid Jan Laurens