YEPP Congres in Dubrovnik

Jong CD&V Ieper YEPP Congres Bert Segier
vr, 05/05/2017 - 19:17
Bert Segier

Van 27 tot en met 29 mei vond in de mooie vestingstad Dubrovnik (Kroatië), gelegen aan de Adriatische kust, het congres plaats van YEPP (Youth EPP), de politieke jongerenorganisatie van de Europese Volkspartij (European People’s Party – EPP), waar JONGCD&V lid van is. Binnen de EPP kennen we trouwens drie politieke zwaargewichten van CD&V: Eurocommissaris Marianne Thyssen, Europarlementslid Ivo Belet en, jawel, oud-JONGCD&V voorzitter en eveneens Europarlementslid Tom Vandenkendelaere. Die politieke gravitas en verantwoordelijkheid indachtig, trok JONGCD&V met voorzitter Sammy Mahdi, nationaal bureaulid Simon De Maeseneer, voormalig internationaal secretaris Kim Vanaken en ikzelf naar wat je met wat literaire vrijheid een Europese top kunt noemen van christendemocratische en liberaal-conservatieve politieke jongerenpartijen.

 

Het congres spitste zich inhoudelijk toe op Reuniting Europe, wat de facto betekende dat door de meer dan 250 deelnemers met kritische, maar ook hoopgevende blik naar Project Europa werd gekeken. Naast een balans te hebben gemaakt van de afgelopen zes decennia Europese Unie, werd ook actief gediscussieerd over hoe de EU er in de toekomst kan of moet uitzien: kost-effectiever, efficiënter, transparanter, met een grotere democratische legitimiteit. Ook debatten over de verdere uitbreiding van de EU of over een single seat voor het Europees Parlement. werden niet geschuwd. Het politiek programma van YEPP werd er op zaterdag goedgekeurd, en resoluties (onder andere een resolutie van de franstalige collega’s Jeunes CDH gesteund door JONGCD&V over het belang van het ondersteunen van smart cities) besproken en gestemd. Zoals in elke andere politieke fractie –en al zeker bij een Europees kartel van nationale partijen, als je wil- is het soms geven en nemen, en is het zoeken naar een consensus of op z’n minst een compromis. Dit proces verliep soms braaf, soms scherp, soms verrassend snel of verrassend traag, afhankelijk van het onderwerp en de steun of weerstand die de delegaties uitspraken. JONGCD&V heeft bij haar inschatting en stem uiteraard zich gebaseerd op de christen-democratische pijlers waarop het gestoeld is, en wanneer van toepassing op haar goedgekeurde congresteksten. Een dag eerder, op vrijdag, namen we deel aan verschillende workshops en debatten over jobcreatie, jeugdbeleid, de rol van nationale en lokale overheden bij het vormen van EU-beleid, innovatie en digitalisatie.

 

Met 4 stemmen, gebaseerd op duidelijke criteria zoals het aantal verkozenen binnen een partij, het nationaal electoraal gewicht, het ledenaantal et cetera mocht JONGCD&V dus 4 vertegenwoordigers afvaardigen op het tweejaarlijkse congres. Mede door deze stemmen werd het nieuwe bestuur van YEPP gekozen, alsook de nieuwe voorzitter: een Roemeen met Griekse roots van de partij Tineretul National Liberal. Andrianos was hiervoor al vice-voorzitter van YEPP. Naast het inhoudelijk-politieke luik, was uiteraard ook het netwerken belangrijk. Als recent verkozen internationaal secretaris kon ik dankbaar rekenen op de uitgebreide kennissenkring van m’n voorganger Kim binnen YEPP.

 

Het is nu aan mij om hierop verder te bouwen, en JONGCD&V op het Europese toneel verder de stem te geven die het verdient binnen YEPP. Uiteraard doe ik dit niet alleen: met jouw steun, medewerking en input kunnen we samen die stem verder vorm geven. Wil je op de hoogte blijven van onze internationale activiteiten? Volg dan gerust m’n pagina op facebook (Bert Segier - International Secretary / Internationaal Secretaris JONG CD&V) of twitter (@BGravitas) – of hou gewoon de JONGCD&V nieuwsbrief in de gaten!

 

Bert

 

YEPP Congres in Dubrovnik

YEPP Congres in Dubrovnik

YEPP Congres in Dubrovnik