Nieuwe administratieve centrum in Ieper

Auris Jan Durnez Ieper
do, 24/03/2016 - 17:52
hln.be

Het nieuwe administratieve centrum in Ieper wordt op 29 maart officieel geopend. In het Auris-gebouw op het bedrijventerrein Ter Waarde wordt de laatste hand gelegd aan de inkomhal en de inrichting van de burelen, maar heel wat diensten zijn al verhuisd.

CHRISTOPHE DECONINCK (bron hln.be)

 

Het gebouw, dat jaren leegstond, heeft een grondige make-over gekregen. Wat ooit het kloppend hart moest worden van Flanders Language Valley, kreeg jarenlang geen nieuwe invulling, omwille van de zaak Lernout & Hauspie. Maar het stadsbestuur van Ieper heeft duidelijk een doordachte keuze gemaakt. Het gebouw herbergt talloze multifunctionele ruimtes, inclusief een moderne aula. Het nieuwe stadhuis is ruim genoeg om alle diensten in onder te brengen en zelfs te laten uitbreiden in de toekomst.

 

Ook loket op Grote Markt

"We waren de Lakenhalle wat ontgroeid en het was dringend tijd voor een nieuwe uitvalsbasis", aldus burgemeester Jan Durnez. "Het Auris-gebouw zal ons toelaten om onze vergaderingen en meetings wat meer te centraliseren. Hier zullen de bezoekers terecht kunnen met al hun vragen, maar ook op de Grote Markt opent binnenkort een stadsloket de deuren, dat toegankelijk zal zijn via de Dienst Toerisme en dagelijks open is, zodat de mensen uit de binnenstad niet noodzakelijk tot hier moeten komen. Momenteel hebben al de meeste van onze diensten hier hun intrek genomen. Binnenkort komt ook het OCMW hiernaartoe. En ikzelf ook natuurlijk. De meeste van mijn spullen steken al in dozen, dus dat komt wel goed", lacht hij. "Hier is ook voldoende ruimte om huwelijken en recepties op een vlotte manier te kunnen organiseren. Maar wie daarvoor kiest zal ook nog altijd kunnen trouwen in de raadszaal in de Lakenhalle." In het enorme Auris-gebouw huizen ook verschillende privé-partners zoals het consultingbureau van Kind & Gezin en een kinderopvang.

 

"Geen verkeersellende"

Burgemeester Durnez ontkracht de voorspellingen van de oppositie over de verkeersellende die de verhuis naar het nieuwe stadhuis zou meebrengen. "Het effect van het stadspersoneel in Auris op de verkeerssituatie op piekomomenten bij Ter Waarde zal bijzonder miniem zijn. Daarnaast moet je rekenen dat maar liefst 3.000 mensen werken op deze industriezone en een bijkomende 1.100 in het nabije Jan Yperman ziekenhuis. De meeste van onze diensten zijn al verhuisd en in tegenstelling tot wat eerder werd beweerd, zal slechts een derde van het stadspersoneel werken vanuit het Auris-gebouw. Zo'n groot verschil zal dat niet maken. De oppositie heeft geprobeerd om een probleem dat er niet is, op te blazen met argumenten die er echt geen zijn."