Meneer de burgemeester Jan Durnez

Burgmeester Jan Durnez De Streekkrant
wo, 24/02/2016 - 17:04
De Streekkrant

MENEER DE BURGEMEESTER JAN DURNEZ PROBEERT ZO VEEL MOGELIJK TE LUISTEREN NAAR DE IEPERLINGEN

“Luisteren en samen tevreden zijn”

 

Een burgemeester moet 24u op 24u telefonisch bereikbaar zijn. De gsm van burgemeester Jan Durnez is dan ook dag en nacht binnen handbereik voor oproepen bij ongevallen, gaslekken of brand.

“De veiligheidsdiensten informeren me heel goed en tijdig, maar het is bij momenten lastig wakker worden”, zegt Jan Durnez. “Maar er zijn bijzonder veel mooie momenten waarbij ik contente Ieperlingen ontmoet. Dit waren dit jaar ook mijn nieuwjaarswensen voor alle Ieperlingen: content kunnen zijn, en goed luisteren naar elkaar.

Content zijn op het thuisfront, als ondernemer, op het werk, met mooie resultaten en prachtige evenementen waar veel vrijwilligerswerk aan te pas komt: in jeugd-, sport-, cultuur- en seniorenwerking.

Ieper is een stad die echt leeft en daar genieten we samen van. Luisteren lost veel op. We maken daar tijd voor. Als bewoners, verenigingen of initiatiefnemers de burgemeester snel willen

zien, is dat omdat er iets op hun maag ligt, iets moet uitgeklaard worden, iets te lang duurt, er een te hoge spanning is met buren of mensen die grote zorgen hebben. Ik probeer dan goed te

luisteren, mee de redenering te volgen. Niet alles is oplosbaar, betaalbaar of organiseerbaar. Maar daarbij kunnen helpen, of dat minstens proberen, geeft mij veel voldoening.”

 

VROEG BEGONNEN ...

“De dag beginnen we van oudsher vroeg. Rond zes uur lezen we bij een lekkere koffie de eerste kranten op papier, om daarna digitaal het regionale nieuws door te lezen.

Ik zou ongelukkig zijn mocht ik de dag beginnen zonder te weten wat er leeft of wringt. Er valt altijd wat te leren. Daarna fris en monter de dag aanvatten die altijd vol verrassingen zit met goeie en soms minder aangename momenten, het hoort erbij. Zoals nog een 50-tal burgemeesters in Vlaanderen vertegenwoordig ik onze inwoners ook in het parlement.

Dit is belangrijk voor West-Vlaamse dossiers maar ook voor mijn oude liefde: het onderwijs. Overal is dit een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst, dus ook voor onze stad en onze jongeren.”

(dvdb/foto dvdb)

 

BIJ VERKIEZINGEN WORDEN TRADITIONEEL VEEL BELOFTES GEMAAKT. MAAR WELKE WERDEN TOT NU TOE, DRIE JAAR NA DE LAATSTE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN, AL TOT EEN GOED EINDE GEBRACHT?

 

Stationsomgeving

“De ingebruikname van de schitterende stationsomgeving toont de groeiende focus van het stadsbestuur op kwaliteit en milieuvriendelijke mobiliteit aan. Zowel de vernieuwde fietsenstalling, het Cambio autodeelpunt als de nieuwe NMBS-parking met 220 plaatsen biedt heel wat voordelen. De opening van de Lijnwinkel en het publieke sanitair is het sluitstuk van een van de grootste werken uit de voorbije decennia. Maar ook de Frenchlaan is vernieuwd, meer dan drie km voetpaden werden al aangepakt en er volgen er nog vele. De groenzorg in de groenste binnenstad van onze provincie is een dagelijkse bekommernis.”

 

Geslaagde evenementen

“De afgelopen drie jaar was Ieper gaststad voor talrijke evenementen. De Tour de France, de als vredestad onvergetelijke Europese Top en de wereldwijde Wings For Life. Deze activiteiten dragen bij aan het positieve imago van Ieper als internationale, historische en dynamische stad. De agenda voor 2016 bestaat wederom uit een ruim en hoogwaardig aanbod. Op 27 maart zeven koersen op één dag. De week voordient vindt het Passiespel plaats en op 8, 9 en 10 april de internationale Gevleugelde Stad. Voor liefhebbers van de laatste tendensen: op 30 april Downtown in de Neerstad en op 9, 10 en 11 mei én de 100 km van Ieper, én Wings for Life én Mozaiëk.”

 

Gezonde stadsfinanciën

“In economisch moeilijkere tijden moeten we naar het bord kijken. Recent kwamen de kerncijfers naar boven van de Vlaamse steden en gemeenten. Het aantal jobs in de stad bedraagt 110 procent van het aantal bewoners tussen 20 en 64 jaar. Deze jobratio is hoger dan die van steden als Roeselare, Brugge, Oostende, Tielt of Waregem.

Ook de stadsschuld per inwoner is bij de laagste: 443 euro per inwoner. Wat ook beduidend lager is dan het Vlaamse gemiddelde en de genoemde economische polen in West-Vlaanderen. Die stadsfinanciën en belastingen op een gezond peil houden blijft lukken, maar vergt heel veel aandacht.”

 

DE PRIORITEITEN VAN DE TOEKOMST WAT MOET ER DE KOMENDE DRIE JAAR NOG VERWEZENLIJKT WORDEN?

 

ADMINISTRATIEF CENTRUM

“Auris, een luisterend oor”

“Auris is het nieuw stedelijk administratief centrum op ter Waarde waar vele stads- en OCMW-diensten binnenkort hun intrek nemen. De vorm van het gebouw is een oor,

maar Auris wil vooral het oor te luister leggen bij de Ieperlingen. Eerst en vooral om een goede dienstverlening te bieden, met nog een extra snelbalie in de Lakenhallen

waar je terecht kan voor tal van documenten en informatie. De nieuwe website vergezelt de ingebruikname van Auris. Het klantenbegeleidssysteem is herdacht en daarnaast

start ook de digitale dienstverlening. De keuze voor een service met fysiek contact blijft gewaarborgd. Het nieuwe digitale platform biedt de mogelijkheid aan de bewoners om actief

mee te werken aan de burgerparticipatie.”

 

MEER BURGERPARTICIPATIE

“Constructief samenwerken”

“De bewoners betrekken bij het stadsgebeuren wordt steeds meer een speerpunt voor ons bestuur. Belangrijk is de rol van de stad en haar medewerkers goed te definiëren om te komen tot constructieve samenwerking. Met behulp van stellingen en stevige informatie kunnen inwoners, raadsleden, adviesraden en buurten mee discussiëren, voorstellen opbouwen en afwegen. In grote projecten wordt gewerkt met participatietrajecten. Scholieren en verenigingen worden actief betrokken bij de stadsvernieuwing, de website en Iedereen Ieper. Een versterkte inzet van de sociale media zoals Facebook Ieper, verbetert het contact met de burgers. Ook hier is luisteren erg belangrijk. Niet alle wensen zijn vervulbaar, ze zijn soms tegenstrijdig. Maar goed luisteren en elkaar begrijpen lost veel op.”

 

NIEUWE WOONPROJECTEN

“Kwaliteitsvol wonen: een speerpunt”

“In de komende drie jaar genieten we van de vruchten van het woonbeleid. Het aantal nieuwe, kwaliteitsvolle woningen groeit. Een groot aantal woonprojecten worden in 2016 zichtbaar, zowel private en openbare projecten. In ons verkiezingsprogramma hadden we 500 nieuwe woongelegenheden vooropgesteld tegen 2019. De voorbije drie jaar werden er 547 vergund.

We gaan de 500 ver overstijgen. Binnen enkele weken start de verkoop in de duurzame wijk De Vloei, waar 257 woningen voorzien zijn. De nieuwe editie van het gemeentelijk ruimtelijk

structuurplan 2020-2040 geeft woonbeleid een hoge prioriteit. Een aanbod voor de leeftijdsgroep 20 tot 40-jarigen staat voorop. Ook het grote project De Meersen staat in de bouwstartblokken.”