Elke begraafplaats omvormen tot mooi park

Begraafplaatsen Stephaan De Roo CD&V afdeling Ieper
do, 26/10/2017 - 07:35
Christophe Maertens - HLN

foto copyright Flamand

bron: https://www.hln.be/regio/ieper/-elke-begraafplaats-omvormen-tot-mooi-par...

IEPER GAAT MEER BOMEN EN STRUIKEN AANPLANTEN OP KERKHOVEN

De stad Ieper wil alle dertien begraafplaatsen een opknapbeurt geven. Naast gras komen er ook meer struiken en bomen, waartussen de graven worden ingepland. “We proberen elke begraafplaats om te vormen tot een mooi park”, zegt schepen Stephaan De Roo (CD&V).

“Omdat het wettelijk verboden is nog pesticiden te gebruiken op openbaar domein gaan we de grindpaden op de begraafplaatsen vervangen door graspaden”, zegt schepen De Roo. “Verder gaan we ook met bodembedekkers werken om alles zoveel mogelijk onkruidvrij te houden. Onze groendienst maakt voor alle begraafplaatsen een plan op. Er komen meer struiken en meer bomen. We willen van elke begraafplaats een mooi park maken.”

Ondertussen werden in Vlamertinge, Sint-Jan, Voormezele, Zuidschote en Brielen de paden al vervangen door gras. In Hollebeke zijn stadsarbeiders de laatste aanplantingen aan het doen, waardoor ook die begraafplaats bijna volledig opgeknapt is. De andere kerkhoven volgen de komende jaren. Voor het onderhoud van de begraafplaatsen wordt jaarlijks 130.000 euro vrijgemaakt.

 

Concessie

Daarnaast gaat de stad extra plaats vrijmaken op de begraafplaatsen. Op elke kerkhof worden bordjes geplaatst aan graven waarvan de concessie vervallen is of binnenkort zal vervallen. Ook graven zonder concessie worden aangeplakt als de tien jaar verplichte grafrust verstreken is. Tenslotte worden ook bordjes geplaatst bij verwaarloosde grafmonumenten. De bordjes blijven een jaar bij de graven staan. “Dat geeft de nabestaanden genoeg tijd om zich te informeren of zich in orde te stellen. Als we geen reactie krijgen, gaan we over tot ontgraving en komt er dus plaats vrij”, legt De Roo uit.

In deelgemeente Hollebeke is het onderzoek naar de graven al gebeurd, volgende in de rij is Zillebeke. Inwoners die vragen hebben rond dat onderzoek kunnen contact opnemen met de dienst Begraafplaatsen op 057/45.17.22 of via erika.sohier@ieper.be.

 

Onderhoud

Heel wat nabestaanden geven de graven voor Allerheiligen nog snel een opknapbeurt. De stad Ieper vraagt hen daarbij geen pesticiden of chloorhoudende producten te gebruiken. “Maak ook geen putten in het gazon of in de paden”, vraagt de schepen. “Bloempotten mogen wel vastgemaakt worden met ijzer of een bamboestok, zolang die maar geen schade veroorzaken aan het gazon of het pad. Zo blijft de begraafplaats ook de rest van het jaar makkelijk te onderhouden.”

Om alles proper te houden, verwijdert de stad vanaf 1 december alle chrysanten, maar ook alle potten die voor de zerken en urnenvelden - en dus op openbaar domein - staan. “Wie zijn bloempotten wil houden, moet die ten laatste op 30 november zelf van het pad verwijderen.”